Зрителните измами


За разлика от останалите измами описани на този сайт, зрителните измами са нещо което ни забавлява, разсмива и изненадва. Изненадите обаче са, ако не приятни, то поне не така болезнено тръпчиви, както при останалите измами.
Зрителните измами използват несъвършенствата на човешкото око и на образите които то приема, за да заблудят съзнанието, че се вижда нещо различно, от това което би трябвало да е изобразено в действителност. Тъй като думата измама в случая придава голяма доза негативизъм , би било добре подобни явления да се наричат примерно “зрителна заблуда”, но така или иначе в българския език се наложил термина “зрителна измама” .

Така например на картинката в ляво е изобразен един типичен пример за зрителна измама. Ако се вгледате наистина внимателно, след няколко секунди с изненада ще забележите, че на заден план се вижда най-високата сграда в света – кулата в Торонто, Канада ;-) .

Зрителните измами могат основно да бъдат разделени в две категории:

- забавни (развлекателни)
- оптически

Забавните или развлекателните измами залагат на първото впечатление което прави даден образ, като след продължително вглеждане или допълнително пояснение обекта осъзнава, че освен образа който е видял, на изображението се съдържа и допълнителна информация която по някакъв начин е убягнала на пръв поглед. Типичен пример е картинката по-горе.

При оптическите илюзии вече изцяло се разчита на недостатъците в човешкото зрение и начините по които окото приема информацията и я предава за обработка към мозъка.


Ето още няколко примера за забавни зрителни измами:Ако се вгледате внимателно в снимката за около 30 секунди ще видите, приближаващата се на заден план лодка.

Красивият водопад, намиращ се на по-заден план със сигурност е останал извън полезрението Ви в първите няколко секунди.

Тук пък изобщо не е ясно кой е отгоре и кой отдолу.

Зелената спортна кола е паркирала успоредно на микробуса. А дали е така?

Ето и няколко примера за типични оптически измами:

(Кликнете на снимката за да я видите в пълен размер)Дайте своя глас за статията, като кликнете на бутона с надпис “свежо”!