Има ли полза от социалните мрежи?


Едва ли има интернет потребител който не е чувал за добилите през последните години популярност “социални мрежи”. Ако все още не знаете какво е това подробно описание на термина “социална мрежа” можете да намерите в Wikipedia.

Някои от най-известните социални мрежи в България са: svejo.net, dao.bg, ping.bg, pipe.bg, novinitednes.com, link4e.com и др.
В световен мащаб най-известните “Social Bookmarking Sites” са: digg.com , Technorati.com , reddit.com , Propeller.com и др.

Идеята на “социалната мрежа” е потребителите да споделят интересна информация помежду си, като предлагат линкове към интересни публикации в интернет. Останалите потребители гласуват “по желание” в зависимост от това, до колко интересна им се е сторила публикацията. Колкото повече положителни гласове е събрало дадено предложение, толкова по-напред се издига то в класацията от всички предложения. Тези предложения, които са събрали най-много гласове заслужено си извоюват място на заглавната страница, което означава, че ще бъдат забелязани от най-много потребители.

До тук добре, прекрасна идея – потребителите от общността предлагат разнообразна информация и сами гласуват за това колко интересна е тя . По тази логика най-интересните публикации в интернет би трябвало съответно да са на първите места в класацията.

А дали на практика е така?
Вероятно би било, ако нямаше допълнителни правила и ограничения поставени от хората, управляващи т.нар. “социални мрежи”.

Рейтинг

За да достигне по-напред в класацията дадена статия, освен че трябва да има много положителни гласове, трябва потребителят, който е предложил линк към нея, да има висок рейтинг в системата. В някои сайтове вместо рейтинг се печелят точки или пък кърма. Както и да се нарича този актив в полза на потребителя той е определящ за съдбата на пуснатите от него линкове към публикации.

Ниският рейтинг на потребителя, който е предложил информацията, е една от предпоставките за неуспех. Ако даден потребител няма рейтинг е много малко вероятно публикацията да получи завидно място в класацията, колкото и интересна да е тя за останалите потребителите, т.е. системата за оценка предполага, че след като този потребител е с нисък рейтинг едва ли би могъл да публикува съдържание което си струва да се види.

Как се печели рейтинг?

В повечето социални мрежи рейтингът се формира като коефициент на база:
- брой на публикации;
- брой положителни гласове за публикации;
- брой на гласове, които потребителя е дал за останалите публикации.
(броят положителни гласове трябва да е постигнат за максимално кратко време иначе публикацията е обречена на неуспех)

Как се губи рейтинг?

В някои от социалните мрежи рейтинг се губи с бездействие! За да не поставяме всички български `social bookmarking` сайтове под общ показател трябва да уточним, че бездействието е причина за загуба на рейтинг в един от най-популярните български сайтове , а именно svejo.net. За да загуби даден потребител натрупания с мъка рейтинг, кърма, точки или както и да се нарича този актив, е достатъчно просто да не пуска нови публикации няколко дни подред, както и да не гласува за публикации на останалите потребители. След това рейтингът му отива на нула, т.е. връща се от там от където е започнал. Ако да речем потребителя излезе в заслужен и дългоочакван годишен отпуск, примерно за две седмици умишлено реши да отиде на място където няма интернет и компютър за да се разтовари, при завръщането си гарантирано ще се раздели с голяма част от своя рейтинг, ако е не и с целия натрупан до момента актив. В този сайт просто няма такова понятие “отпуск”!


Трябва ежедневно да влизаш, да публикуваш и да гласуваш! Какво като няма нищо стойностно за публикуване и нито една от останалите публикации не ти харесва. Публикуваш и гласуваш!

Какво става в социалните мрежи на практика

За да постигнат висок рейтинг потребителите са принудени ежедневно да гласуват за други публикации, независимо от това дали ги смятат за стойности. Също така са принудени постоянно да публикуват какви ли не статии, само и само за да добавят повече точки към своя актив.

Може би някой ще се зачуди за какво им е притрябвал този рейтинг, може би за популярност? Едва ли… Социалните мрежи са доста посещаеми места в интернет, което означава, че ако дадена публикация събере добър рейтинг, към сайта на който се намира съдържането й ще има голям интерес и сайта ще привлече голям поток от посетители. На сайтовете на които са разположени публикациите обикновено се поставят и реклами, от кликовете върху които собственикът на сайта печели.
За какво иначе някой потребител по цял ден ще се занимава да бълва публикации и да си губи времето да гласува за други статии които дори не е чел, ако от това нямаше някаква очаквана полза. А такива потребители има много. При един бърз поглед на потребителските статистики на някои български социални мрежи може да се види, че има потребители регистрирани преди няколко месеца, които вече са навъртяли по няколко стотин публикации.

Обикновено потребителите не могат да публикуват толкова много материали от собствения си сайт и за това предлагат линкове за всяко по-интересно, според тях, съдържание което е попаднало пред погледа им в Мрежата. И всичко това е за печелене на рейтинг.

По този начин “трудолюбивите” потребители печелят висок рейтинг в следствие на което техните публикации започват много по-лесно да стават популярни. Това позволява статиите им да бъдат забелязани от повече потребители и да получат все повече гласове. Като се има предвид, че доста потребители гласуват “по принуда”, без изобщо да погледнат за какво точно гласуват, тези статии могат да постигнат върхови позиции без да има нищо наистина стойностно в тяхното съдържание.

В същото време може стойностни теми и публикации да “загният” на дъното на системата поради факта, че техния автор няма рейтинг или го е загубил защото не е посещавал социалната мрежа за цели 5 дни!

От всичко написано по-горе може да направим извода, че поради въведените правила някои социални мрежи се доближават повече до онези on-line игри, в които за да можеш да побеждаваш трябва ежедневно да загубваш по няколко часа в сайта, да се грижиш за своята войска, да купуваш ресурси и т.н.

Къде обаче тогава остава идеята да се отсеят стойностните публикации, така че потребителите с бърз преглед да видят най-доброто в Мрежата, вместо безмислените публикации, с които постоянно ни заливат потребителите борещи се за висок рейтинг.

Още по темата:
kaknese.blogspot.com
momentofpeace.net
Дайте своя глас за статията, като кликнете на бутона с надпис “свежо”!