Измами при плащане


Card Payment
Къде е по-безопасно да държим парите си – в къщи или в банка? Как е по безопасно да плащаме – в брой или с кредитна карта?

На тези въпроси ще се помъчим да дадем отговор в следващите няколко реда, макар че еднозначен отговор много трудно може да се даде.


Открадната дебитна карта

Ако установите, че дебитната Ви карта липсва е необходимо веднага да се обадите във вашата обслужваща банка (банката от която е издадена картата) и да блокирате картата. Възможно е междувременно с вас да се свърже човекът в чийто ръце е попаднала картата и да се представи за служител на банката или на полицията. Предтекстът, обикновено е, че картата Ви е намерена. За да се оторизирате обаче, че това е точно Вашата карта, е необходимо да кажете своя PIN код за верификация. След като получи Вашия PIN код `служителят` любезно ви благодари и ви кани в удобно за вас време да отидете до централния клон на обслужващата банка да получите обратно своята карта. Междувременно, разполагайки с вашата карта и ПИН кодът за достъп измамниците ще се опитат по най-бързия начин да `освободят` наличните по вашата сметка средства. Запомнете, че никога и по никакъв повод не трябва да предоставяте своя ПИН код на друг човек, независимо дали той е служител на банката или служител на полицията. Този код служи само за достъп до сметката по вашата карта и той трябва да се знае само и единствено от Вас. Измамниците обикновено са много умели и имат множество различни варианти за да измъкнат кода от Вас, но вие в никакъв случай не трябва да се подавате.

Теглене от банкомат

Понякога тегленето от банкомат може да бъде доста рисково начинание, особено от банкоматите, разположени на по-затънтени места, покрай които рядко преминават хора.

Най-простата схема на измамата е следната:
1. Измамниците монтират на отвора през който се постава картата някакво средство, посредством което поставената карта остава в банкомата.
2. След като някой постави картата си тя остава блокирана в банкомата.
3. Потребителя се обажда на телефонния номер за техническа помощ, написан на прясно залепено на банкомата листче. Листчето разбира се е предварително залепено от измамниците точно върху бележката с оригиналните телефони на поддържащата банка. След като потърпевшия обясни, че картата му е останала в банкоамата и не може да излезе, “служителя” любезно му обяснява, че ще се погрижат за проблема. Обикновено версиите са, че в момента дежурния екип е много зает и не може да отиде на място, за да отстрани проблема. Служителят уверява потърпевшия, че картата ще бъде незабавно блокирана, като за избягване на злоупотреби с нея, за идентфикация потребителя той трябва да каже своя ПИН код. След като получи PIN кода `служителят` любезно благодари и съобщава, че картата е блокирана. След това кани нищо неподозиращата жертва в удобно време да отиде до централния клон на обслужващата банка за да получи нова карта.
4. Веднага след като “жертвата” напусне района измамниците успяват да извадят картата от банкомата и залагат капана в очакване на следващата жертва.
С дебитна карта в ръка, и знаeйки ПИН кода за достъп, за опитните измамници не е никакъв проблем да източат банковата сметка, далеч преди още “ужиления” потребител да се е досетил в какво се е замесил.

Съществуват и няколко по-сложни схеми за измами, в които участва и сканиращо устройство, което за беда или за радост е изобретение на българин – http://www.chambersz.com/index.php/content/view/1971/112/

В този случай можем само да съжаляваме, че човекът изобретил това устройство не е съсредоточил своя гении в изобретяването на нещо по-полезно на обществото. Предимството което дава на измамниците това устройство е, че цялата информация от картата, включително ПИН кода, се копира при преминаването на картата през устройството, без тя да остава блокирана в банкомата. След това за измамниците остава да направят копие на карата и да се заемат с източването й.

“Най-авангардният начин за крадене на пари от кредитни и дебитни карти е измислен в Румъния, казаха вчера специалисти от световния лидер “Виза”. Комшиите купили стар банкомат, който монтирали в квартал близо до центъра на Букурещ. Банкоматът не бил свързан с нито една банка. Той просто източвал данните от картите на всички, които се опитвали да теглят от него. Машината работила с дни, преди да бъде усетена от полицията.
Според румънската преса чрез банкомата са били източени милиони леи. “

Източник: www.chambersz.com

За успокоение на всички картодържатели банките все пак взеха мерки за прекратяването на подобен род измами. Вече на повечето места на които има банкомати са инсталирани камери, а отворите в които се поставят картите са обезопасени, така че да не могат да се монтират каквито и да било сканиращи устройства. Все пак въпрос на време е кога в главите на измамниците ще се роди поредната гениална идея за придобиване на финансови облаги чрез измама.