Как да разберем в коя държава е произведена дадена стока?


Случвало ли ви се е да искате да разберете в коя държава е произведена дадена стока? Вероятно да. Произходът на стоката е една от най-важните предпоставки за нейното качество.

На пазара се срещат множество стоки на които не е отбелязано в коя държава са произведени. Може би производителя случайно е пропуснал да отбележи? Едва ли. По-скоро се притеснява, че ако потенциалните потребители разберат за произхода на стоката те биха се отказали от нейната покупка. Това обаче е практика на предимно по-малките фирми, които не са изградили имидж на своите търговски марки. За големите компании посочването на произхода е задължително условие и факта, че изделието е произведено примерно в Китай не ги притеснява.


На кои страни се доверява потребителят?

Имаше период, когато за стоките произведени в Китай се смяташе, че са с много ниско качество и потребителите бягаха от тези стоки като “дявол от тамян”. През последните няколко години обаче множество големи фирми, особено занимаващи се в сферата на IT технологиите, пренесоха част или цялото свое производство именно в Китай. Целта беше намаляване на себестойността на продукцията посредством намаляването на разходите за труд, вложени в дадено изделие. В началото това беше малко шокиращо за потребителите, тъй като някак си не им се искаше да си купят иначе маркова стока, но пък произведена в Китай. С течение на времето, след като все повече стоки започнаха да се произвеждат именно в Китай и населението свикна с потреблението на тези продукти, потребителите започнаха да изграждат един по-положителен имидж за тези стоки, като условно започнаха да разделят китайските стоките на два вида – маркови и стоки за “един лев”. Независимо, че са произведени в една и съща държава разликата в качеството между първите и вторите е огромна.

По времето на тоталитаризма подобно отношение в България имаше, а и все още има към стоките, произведени в бившия Съветски съюз, с които беше залят българския пазар. Сега българинът гледа недоверчиво и на продукти, внос примерно от Турция. Макар, че производството в Турция едва ли отстъпва по качество на нашето родно, у българина съществува известно недоверие при покупката на турски стоки. Има и потребители, които се радват, че подобни стоки съществуват на пазара, тъй като цените по които се предлагат са доста по-ниски в сравнение с цените на западно-европейските алтернативи. Така например един комплект съединител за автомобил, произведен в Турция може да се закупи на три пъти по-ниска цена от колкото оригиналния, произведен в Германия. Друг е въпроса, че с турския съединител автомобилът може да измине 30 000 км, а с немския 100 000 км.
Други държави чийто стоки не са на особена почит в България са примерно Румъния, Тайван, Малайзия и т.н.. За качествени стоки пък се определят произведените в Западна Европа (Германия, Франция, Италия и т.н.), САЩ (USA), Япония и т.н.


Какви трикове използват производителите?

Производителите на стоките, които постоянно изследват пазара, отлично са запознати с мнението на потребителите, като в подобно мнение се шири сред населението, не само в България, а и в доста европейски страни. На стоките произведени в страни които са “на почит” производителя гордо обявяват това на етикета на стоката, примерно “Made in Germany”, “Made in France”, “Made in Japan” и т.н. На стоките, произведени в страни с по-лоша репутация фирмите всячески се опитват да скрият истинската страна производител. За това има множество начини, като най разпространените са:

1. Производителя посочва само името на своята фирма

Пример: Made by LG или Manufactured by Philips

2. Производителят не посочва определена държава

Пример: Made in EU

Обикновено подобен надпис се поставя на стоки произведени в Турция, която отгоре на всичкото изобщо не е член на Европейския съюз

3. Производителят използва кодировка за държавата, която потребителите не разбират.

Пример: Made in P.R.C

В конкретния случай става въпрос за стока произведена в Китай, но вместо традиционното Made in China се ползва P.R.C. което е съкращение на People Republic Of China

4. Производителя посочва държавата, но с допълнителна информация

Пример: Produced in USA , assembled in China

Буквално това означава “Произведено в САЩ, сглобено в Китай”.


Бар (щрих) код на стока

Ако попаднете на подобна стока дори на нея да не е точно упоменато в коя държава е произведена, на опаковката й задължително трябва да има поставен бар (щрих) код. Първите две или три цифри на кода показват именно държавата в която е произведено изделието. На повечето стоки, особено на тези за дълготрайна употреба (бяла техника, черна техника и т.н.) има по няколко бар кода, тъй като съществуват няколко различни системи на кодировка.

В бар (щрих) кода е зашифрована информация за някои най-важни параметри на стоките. Най-разпространен е универсален стоков код EAN/UPC . EAN (Europian Article Number) е наименованието на кода за Европа ,UPC (Universal Product Code) е названието на кода за САЩ. На посочения по-долу линк ще намерите данни за кодовете, които показват държавата в която е произведено изделието.

Посредством тази справка за няколко секунди ще можете да идентифицирате в коя държава е произведен даден продукт, без да разчитате на това дали производителят го е написал на продукта или на опаковката му.