Хроника на великите измами


Франк Абагнейл мл. – (Frank William Abagnale Jr.)

Франк Абагнейл мл. е един от най-великите финансови измамници, които световната история познава. Прочул се с това, че през 60-те години на миналия век, в продължение на пет години, осребрил фалшиви чекове на стойност *2,5 млн. $ в 26 страни.
В негова чест преди няколко години беше заснет и пуснат филм (Хвани ме ако можеш – Catch Me if You Can) в който ролята на Абагнейл по блестящ начин беше изиграна от Леонардо ди Каприо.

Първите си измами Франк Абагнейл извършва още преди да е навършил пълнолетие (21 г. според американския стандарт), когато открива, че е възможно да се издаде чек , който като стойност надхвърля сумата, която е в наличност по банковата сметка. За това допринасяли бавната комуникация и липсата на електронно банково отчитане през 60-те години. Като начало Абагнейл подправил своята шофьорска книжка, като добавил 10 г. към своята възраст, така че възрастта му да не е пречка за реализацията на “великите” идеи, които се зараждали в главата му. След това започнал да пише чекове, първоначално за своята лична сметка, като стойността на чековете многократно надхвърляла действително наличната сума по сметката. Разкриването на подобен род измами е било въпрос на време, тъй като при осребряването на чековете всичко излизало наяве.
За щастие на Абагнейл в САЩ по това време имало доста банки в които можело да се открие сметка и да се приложи описаната по-горе измама. Минало време, след което този номер спрял да върви, а и Абагнейл вече бил познат под различни самоличности в почти всички банки.
Новият вариант за печелене на пари, който Абагнейл изобретил бил, посредством печатането на фалшиви чекове. Копията които той правел били толкова перфектни, че той безпроблемно купувал с тях стоки и услуги или ги осребрявал в банката.

За сравнение трябва да отбележим, че като покупателна способност 2,5 млн. $ се равняват на повече от 25 млн. $ в днешни пари.
Следва >>>