Източване на банкови сметки посредством измамаНапоследък един нов вид опасна измама започва все повече и повече да шокира обществеността, а именно измама при която се опразва до дъно нечия банкова сметка.
Основната разлика, която отличава тази измама от повечето останали парични измами е, че измамата може да се извърши и без никакво пряко участие на реалния титуляр на сметката.

В какво се изразява същността на тази измама?

При този вид измама схемата е твърде проста и се състои само от няколко стъпки:

1. Измамниците се сдобиват с лични данни (копие от лична карта) на жертвата.
2. Изработват фалшив документ за самоличност (лична карта) с данните на жертвата.
3. Отиват в банката с фалшивата лична карта и необезпокоявано изтеглят всички активи, намиращи се към момента по сметката на жертвата.

Източник: http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=116931

Според запознати, случаи на подобни измами за сега са регистрирани основно след сделки с недвижими имоти, т.е. когато се знае, че по дадена сметка има доста прилична сума парични средства. По време, или веднага след сделката, измамниците успяват да копират документ от сделката, примерно договора за покупко-продажба, посредством който се сдобиват с цялата им необходима информация – имена, номер на лична карта, ЕГН и не на последно банковата сметка, по която се очаква да постъпят парите от продажбата на имота. След това измамниците изработват фалшива лична карта с данните на жертвата, като на нея се постава снимка на лицето, което ще се ангажира с опразването на сметката.
Накрая остава само да изчакат парите да постъпят по банковата сметка, след което да отидат и необезпокоявани да ги изтеглят, посредством фалшивия документ за самоличност.

От полицията споменават, че при този вид измами са замесени и банкови служители, макар че на практика една добре изработената лична карта дава голям шанс за измама, дори и без участието на корумпиран банков служител.

Как да се предпазим?

Точно при отговора на този въпрос най-съществено значение има разликата между тези измами и останалите парични измами, а именно, че измамата може да се извърши и без никакво пряко участие на “жертвата”. Ако примерно, за да изтеглят пари от дебитната Ви карта, е необходимо измамниците освен с карата да се сдобият и с ПИН кода, който знаете само Вие, в случая едно фалшиво копие на лична карта е напълно достатъчно.
Това на практика означава, че ничия банкова сметка в България не е напълно защитена. Достатъчно е само измамниците да я нарочат и сметката бива източена в максимално кратък срок. Всеки знае колко лесно в България можеш да се сдобиеш с данните на нечия лична карта, а изглежда, че и подправянето на лична карта не кой знае какво затруднение за измамниците.

И как тогава да се защитим?

От началото на годината в България са осъществени повече от 10 подобни измами, като във всеки от случаите става въпрос за източване на десетки хиляди левове.

Ясно е, че не може да се разчита само на полицията за справянето с този род измами. Тъй като точно при този тип измами и самите хора няма какво да направят за да се предпазят, остава това да бъде направено от страна на банките. Това което трябва да се направи е при управлението на суми, да се изисква задължителна допълнителна верификация на собственика, която 100 % да гарантира неговата самоличност. Най-важното е, освен въвеждането на подобни методи, стриктното съблюдаване за спазването им от страна на служителите.

Ако това скоро не стане факт, и подобен род измами продължават да се случват, вероятно хората ще загубят отново доверието в банките и ще се върнат към старите методи за съхранение на пари – под дюшека, в юргана или в буркани, закопани в градината.Дайте своя глас за статията, като кликнете на бутона с надпис “свежо”!
Добави и своя коментар

Полетата отбелязани с * са задължителни